30 May 2022

RCC steunt TU Delft Hydro Motion team

Afgelopen maandag is de vliegende waterstofboot van het TU Delft Hydro Motion Team onthuld. Tweede Kamerlid Raoul Boucke heeft de boot gedoopt bij Lake7 in Zevenhuizen. De waterstofboot is ontworpen en gebouwd door het TU Delft Hydro Motion Team, bestaande uit 25 studenten van de TU Delft. Met deze boot is het team van plan komende zomer het wereldkampioenschap in Monaco te winnen.

“De maritieme sector stoot meer CO2 uit dan Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk samen,” aldus teamlid Fleur Jansen, “wat als we deze uitstoot kunnen voorkomen door over te stappen naar een energiebron die enkel water uitstoot?”. Dit jaar bouwt het team voor het eerst een zeewaardige monohull; een boot bestaande uit één romp. De nieuw ontworpen boot vaart op waterstofgas, dat in totaal een gelijke hoeveelheid elektriciteit oplevert als vijf volledig opgeladen Tesla’s! Dankzij de hoge energiedichtheid van waterstof kan de boot zelfs een enkele reis van Amsterdam naar Londen varen zonder te tanken! Dit is een grote stap voor het team. Fleur: “Met deze boot willen we de potentie van waterstof laten zien voor zeeschepen. Deze zijn van cruciaal belang voor het koolstofvrij maken van de maritieme industrie.”

Van 4 tot 9 juli is de race in Monaco waarbij het Hydro Motion Team strijdt om de titel in de open zee klasse. Het team wil de scheepvaart laten zien dat het gebruik van waterstof ook geschikt is voor lange afstanden, zodat ook grote schepen zoals containerschepen in de toekomst gebruik gaan maken van waterstof als brandstof. Het team gebruikt, naast het gebruik van waterstof, ook nog een andere techniek om de race te winnen: ze vliegen! Met genoeg snelheid tillen de draagvleugels de romp van de boot op uit het water, waardoor de boot sneller en verder kan varen met minder brandstof.

TU Delft Hydro Motion Team – TU Delft Solar Boat Team

 

Ander Nieuws

Footgolf

Afgelopen week vond het eerste Footgolf-evenement plaats. Het was nog even spannend in verband met de weersomstandigheden of het event door kon gaa...

Golf, Vino & Oysters 2022
De 2 dagen Golf, Vino & Oysters tijdens de Hitland Golfwe...
“Help(t) ze thuiskomen” event Met deze dag willen we ten behoeve van de Stichting ‘Help Onze Jongens Thuiskomen’ geld inzamelen voor het financieren van een Virtual Reality Stu...